SIKÇA SORULAN SORULAR

Krav Maga nedir?

Literatürdeki tanımı “İsrail askeri güçleri tarafından geliştirilen ve kullanılan savaş sanatları tekniği” olan Krav Maga’yı, dövüş sanatından ziyade dövüş tekniği olarak tanımlamak daha yerindedir. Esasında birden fazla branşı içerisinde barındırmasından dolayı, en uygun tanımının “Hibrid Dövüş Disiplini” olduğunu söylemek mümkündür.


Krav Maga nasıl bir spordur?

Krav Maga özünde bir spor değil, tehdit veya saldırı süreci başladığı anda, çoğunlukla kişinin fiziki durumundan bağımsız, rakibin zayıf yönlerine yönelik yapılan savunma ve saldırı tekniklerinin öğretildiği bir disiplindir. Bu disiplinin spor olarak addedilmemesinin nedeni ise, kullanılan tekniklerin belirli bir güç ve sertliği aşarak uygulanması durumunda, saldırgan üzerinde geçici veya kalıcı hasar oluşturması, hatta şiddetin düzeyine bağlı olarak ölümcül sonuçlarla karşılaşılma ihtimalinin bulunmasıdır. Ancak dünya geneli ve ülkemizde, spor klasmanında değerlendirilebilecek sertlikte çalışıldığı için, savunma ve saldırı tekniklerinin öğretildiği bir spor olarak tanımlanabilir.


Krav Maga müsabakası var mıdır?

Krav Maga bir spor olarak sınıflandırılmadığından dolayı, resmi bir müsabakası yoktur. Çünkü bu disiplin doğası gereği, kasığa atılan tekmeler veya gırtlağa gelebilecek yumruklar gibi genel spor müsabaka prensipleri ve kuralları ile uygun düşmeyen teknikler barındırmaktadır. Ancak, eğitim veren kurumların bazılarında belirli kurallar eşliğinde “sparing” veya müsabaka düzenlenmekte, bazılarında ise sadece teknik ve pratik eğitim vermektedir.


Krav Maga kursuna kimler katılabilir?

Krav Maga kursuna zihinsel ve psikolojik olgunluğa erişmiş her birey katılabilir. Dünya genelinde 16 yaşını doldurmuş her birey uygun görülmektedir. Bu katılımcının özel durumuna göre daha erken veya daha geç olarak da değerlendirilebilir. Tabi ki kursun eğitim tarzı, şekli ve içeriğine bağlı yaş sınırı da değişiklik göstermektedir.


Krav Maga kursuna çocuklar katılabilir mi?

“Çocuk Krav Maga”, “Kids Krav Maga”, “Kinder Krav Maga” vs. gibi küçük yaştaki çocuklara yönelik veya eğitim veren yerler mevcut olmakla birlikte, tabi ki bu kapsamda verilen eğitim gerçek bir Krav Maga Eğitimi değildir, çocuklar için oluşturulan özel müfredat ve çalışmaları içerir. Çünkü, Krav Maga eğitimi ve özellikle ileri teknikler, çocuklar için fiziksel olarak uygun olmamakla birlikte psikolojik olarak ileriye yönelik sakınca ve problemler doğurabilmektedir. Bundan dolayı tavsiye edilmemektedir.


Krav Maga sporunda kuşak sistemi var mıdır?

Krav Maga disiplininde derece sistemi mevcuttur. Bu sistem, kuşak veya seviye şeklinde uygulanabilmekte ve seviye tanımları ile kuşak anlamları da kurstan kursa değişmektedir. Beyazdan siyaha kadar kuşak ile derecelendirme yapan eğitim kurumlarının yanı sıra, Level 1-2-3 veya p-g-e-m (1-5) gibi farklı seviye derecelendirme uygulamaları da mevcuttur. Asıl önemli olan ise; alınan kuşak yahut seviyenin derecesinden bağımsız olarak, kişinin edindiği bilgi ve öğrendiği teknikleri en iyi şekilde nerede ve nasıl kullanabileceğine haiz olmasıdır.


Krav Maga eğitimi ne kadar sürer?

Krav Maga eğitimi eğitim alınan kurumun müfredatına, içeriğine ve yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Öğrencinin, en azından kendini koruyabilecek seviyeye kadar eğitimi tamamlaması tavsiye edilmektedir. Eksik kalan yahut yetersiz eğitimler ile edinilen bilgi ve tekniğin uygulanması, kişiyi kötü durumlara sokabilecek kadar tehlikeli olabilmektedir.


Krav Maga ile birlikte farklı bir spor daha yapabilir miyim?

Eğer fiziksel olarak uygunsanız ve yapabileceğinize kanaat getirdiyseniz, ikinci hatta üçüncü branş ile dahi aynı anda ilgilenebilir, eğitim alabilirsiniz. Genel kanının aksine, farklı branşlar ve disiplinler deneyimlemek, öğrenciye katkı sağlayacak bir bakış açısıdır. Kullanılan tekniklerin çok farklı uygulamalarını görmek, karşılaştırmalı analize olanak sağlayacağı için tavsiye edilmektedir. Ancak fiziksel ve mental olarak limitler dahilinde kalınmalı ve muhakakak gerekli dinlenmelere olanak sağlanmalıdır.


Haftada kaç gün antrenman yapmak gerekir?

Normal bir birey için konuşacak olursak, eğer çalışmalarınız hafif geçiyor ise antrenman sıklığınızı haftada 5-6 güne kadar arttırabilirsiniz. Ağır veya çok ağır antrenman yapıyorsanız haftada 2 ila 3 antrenman yeterli olacaktır. Profesyonel bir sporcu için durum daha farklıdır. Haftada 6 gün ağır antrenman hatta kamp dönemleri veya periyodik dönemlerde günde 2 antrenmandan haftada 6 gün (1 gün dinlenme) toplamda 12 antrenmana kadar çıkılabilmektedir. Buradaki önemli husus, dinlenme zamanlarının ayarlanması gerekliliğidir. Gün içerisinde aktif olarak çalışan bir birey, haftanın her günü antrenman yaptığı takdirde, ihtiyaç duyduğu kadar dinlenemez ise fiziksel sakatlık, yorgunluk ve vücutta yıkımlar görülebilir.


Krav Maga yaparken nasıl beslenmemiz gerekir?

Her antrenmanı, başlamadan önce ağır geçecekmiş gibi düşünmeniz daha temkinli bir yaklaşım olur. Bunun için antrenman öncesi ağır beslenmelerden kaçınmanız tavsiye edilmektedir. Antrenman sonrasında ise vücudunuzda su ve mineral kaybı olduğundan telafi etmeli, yaptığınız sporun ağırlığına, tekrarına, antrenman sıklığına göre beslenmenizi arttırıp yediklerinizi besin değerine göre seçmelisiniz.Krav Maga yaparken yemek yemeniz veya atıştırma yapmanız doğru ve sağlıklı olmaz. Antrenman süresince tüketmeniz gereken asıl ürün SU olmalıdır. Beslenme tercihinde doğal gıda ve besinlere yönelmek önemlidir. Paketlenmiş gıdalardan ne kadar uzak durursanız hem sindirim sistemi hem de dolaşım sisteminize daha faydalı olacaktır. Spora başlanıldığı gibi, bilinçsizce protein tozu, amino asit, shake gibi ürünlere yönelmek yerine doğal protein kaynağı yumurta, et, süt ürünleri, bakliyatların seçilmesi tavsiye edilmektedir. Elbette vücudunuza ve metabolizmanıza en uygun beslenme tavsiyeleri için hekiminize danışmanız ve profesyonel yönlendirme almanız en doğrusu olacaktır.